onsdag, september 21, 2011

Åh neej!!

Fick av en händelse se ett litet kryp på fönsterbrädan i köket. Väldigt litet och nästan genomskinligt.. Tittar på blomman bredvid. Jo just det, Bladlöss!! Vi har lungt över 60 växter här hemma och jag går förfärad runt i huset och kollar. Jopp, det finns fler och inte nog med det. Hittar även Vita flygare.. Samt några pyttesmå avlånga minidjur i jorden på en Murgröna. ÅHHH!!! Känner mig smått gråtfärdig. En del av växterna är ju jättefina och känns ju invanda i hemmet. Den första tanken är att kasta rubbet men sitter nu och kollar om det finns något bra sätt att få bort ohyran. SÅ irriterande och jobbigt. Är det någon som har något bra tips?

Bladlus (bilder från Google)

Vit flygare

Ska ta mig en ordentlig genomgång av alla växter, kasta dom som inte är några favoriter ändå. Isolera de jag vill spara och börja behandla. Återstår bara att ta reda på hur..suck...

2 kommentarer:

  1. Ett sätt att bli av med bladlöss är att använda fingrarna och klämma ihjäl dem. Det är både giftfritt och enkelt men kan bli tidsödande om angreppen är stora.

    Ett annat beprövat sätt att bekämpa bladlöss är att använda såpvatten som man sprutar på lössen med en sprejflaska. Om lössen sitter i skottspetsarna på en växt kan man också ha såpvattnet i en hink som man doppar ner angripna skottspetsar i. Såpan kväver lössen men metoden kan behöva upprepas flera gånger. Recept för såpvatten är att ta 1 del såpa, 4-5 delar vatten och en liten skvätt rödsprit.

    Det går också bra att använda vattenslangen mot bladlössen. En hård stråle mot dem får dem att försvinna, men även den här metoden kan behöva upprepas och om bevattningsförbud råder kan den vara svår att tillämpa.

    Fjärde sättet att få bort bladlöss är att använda vedaska som strös på den angripna växten och på jorden runt om. Vedaska är rikt på näringsämnet kalium. Eftersom det även innehåller kalcium så höjs jordens Ph-värde vid användning av aska. Därför bör man använda det med måtta.

    Slutligen kan man också låta bli att göra något om man ser en nyckelpiga i närheten och har lite is i magen. Nyckelpigan, men främst deras larver har bladlöss som favoriträtt och det finns en chans att de tar hand om problemet åt dig.
    :)

    SvaraRadera
  2. Hehe, tackar Tezz! =) Du verkar ju ha koll på sånt här. Det var inget dåligt svar. Jag har isolerat blommorna med besökare i. Köpt såpa och ska just börja duscha dom och byta jord samtidigt. Har dock ingen rödsprit, undrar om det funkar utan.. Testar iaf. Tack för tipsen =D
    /Maria

    SvaraRadera